DID YOU KNOW...

...valse Banksy's

Twee mannen zijn onlangs veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf omdat ze valse prints van de street art-kunstenaar Banksy verkochten. De veroordeling is opmerkeijk, omdat niemand enig idee heeft wie Banksy is. We weten dat hij een Brit is én dat zijn werk vaak plotseling opduikt op muren, huizen en in dierentuinen. Ook hangt hij soms ongezien werken op in prestigieuze musea als The British Museum en Tate Gallery. Door zijn snelheid, originaliteit en zijn relativerende kijk op (pop)cultuur is Banksy inmiddels een van de beroemdste street artists ter wereld, maar hij koestert desondanks al jaren zijn onzichtbaarheid en ongrijpbaarheid. De mannen die dachten daar handig op in te haken door valse prints via eBay te verkopen (totale opbrengst 57.000 pond, zo’n 66.000 euro) , kwamen bedrogen uit. Banksy houdt zijn handel namelijk goed in de gaten.
www.banksy.co.uk


... Art Company achter de schermen

klik op de afbeelding voor de volledige grootte


...vakjargon

Aquatint: Een etstechniek die wordt gebruikt om een effect te krijgen dat vergelijkbaar is met de waterverfachtige kleuren van een gewassen tekening.

Proefdruk: Een grafisch kunstenaar maakt een paar proefdrukken om te beslissen of er nog iets aan het werk moet worden verbeterd voordat de complete oplage wordt afgedrukt. Zo’n ‘voorstadium’ wordt soms verkocht, maar je kunt beter een ‘officiële’, genummerde druk kopen.

Gravure: De afdruk van een gegraveerde houten koperen, zinken of stalen plaat. De gegraveerde, dieper gelegen gedeeltes drukken de inkt op het papier.

Ets: Een afdruk die is gemaakt met behulp van een koperen, zinken, of stalen plaat. De plaat wordt afgedekt met een waslaag, waar in met een etsnaald een tekening wordt aangebracht. Vervolgens worden met een bijtend zuur die delen waar de was is verwijderd, uitgeëtst. De tekening komt daardoor verdiept in de plaat te staan.

Gouache: Kunstwerk gemaakt met een goede kwaliteit dekkende plakkaatverf. De verf zelf wordt ook ‘gouache’ genoemd. Andere vaak gebruikte verf is olieverf, waterverf (transparant) en acrylverf (iets matter).

lees meer...


...bedrijfskunst ter inspiratie

klik op de afbeelding voor de volledige grootte


... Art Company als locatie voor fotoshoot

klik op de afbeelding voor de volledige grootte